Estima Medical Group, produse pentru prevenirea infectiilor, produse destinate blocului operator

Preventia infectiilor de spital in chirurgie – un factor de care depinde succesul unei interventii chirurgicale reusite

Tehnica asepsiei initiate de Ignanz Semmelweis in scaderea febrei puerperale in anii 1800 in obstetrica, continuata de chirurgul Joseph Lister care a utilizat fenolul in dezinfectia instrumentelor chirurgicale, arata rolul important al chirurgilor in initiativa impotriva infectiilor intraspitalicesti.

Factorul „infectii de spital” reprezinta in mintea omului un stres mare, avand in vedere aspectul in care se prezinta celor din afara spitalele romanesti, fapt ce te duce usor cu gandul la ce se intampla in salile de operatii.

Am intalnit oameni operati cu success, care din nefericire dupa interventia chirurgicala au dezvoltat infectii asociate ingrijirilor de sanatate, infectii care au facut necesare saptamani de tratament cu antibiotice si care au intarziat evolutia favorabila a cazului.

Cu toate acestea in multe spitale fondurile, grija personalului si chiar a conducerii spitalului sunt pe ultima lista de prioritati, devenind importante in momentul aparitiei unui fenomen dramatic sau extrem de vizibil mediatizat.

Cauzele sunt multiple:

  • spalarea deficitara a mainilor;
  • curatarea superficiala a mijloacelor de lucru (instrumente, dispozitive);
  • dezinfectie cu substante diluate, ineficiente;
  • nerespectarea timpilor de lucru datorita presiunii activitatii;
  • remanenta de resturi organice pe instrumente, generatoare de biofilm, care gazduieste germeni;
  • germeni multidrug rezistenti, extrem de agresivi;
  • utilizarea de antibiotice pre si post operator fara justificare doar din argumentul „pazei bune”;
  • contaminarea in spital in postoperator in timpul manevrelor –pansament, tratamente prin maini murdare;
  • apartinatori care vin in contact cu persoanele internate si care transporta germeni;

Asta face ca infectiile intraspitalicesti sa scada increderea atat in eficacitatea actului chirurgical dar si a serviciilor medicale romanesti.

Infectiile cu virusurile hepatitice C, B, cu stafilococul auriu MRSA, cu Clostridium Difficile, infectiile cu E. Coli, Klebsiella MDR, Pseudomonas cu localizari multiple (infectii de plaga, infectii urinare, infectii pulmonare, infectii digestive, septicemii, pneumonii) atrag morbiditate si mortalitate din ce in ce mai mare in sectoarele medicale. Singura solutie in scaderea lor este PREOCUPAREA, CUNOASTEREA si UTILIZAREA inovatiilor in acest domeniu.

Voi enumera cateva din solutiile noi utilizate in spitalele din Europa in vederea controlului infectiilor de spital:

  1. Realizarea unei curatenii de calitate evaluata cu tehnologii noi in timp real (metoda detectiei ATP a gradului de contaminare). Se poate obiectiva gradul de contaminare a fiecarei suprafete, instrument, mainilor, in 15 secunde. Persoanele, suprafetele, instrumentele necorespunzatoare din punct de vedere al standardului pot fi curatate imediat.

    Spitalele din Anglia au redus cu 60% infectiile cu MRSA si Clostridium Difficcile de la 2.36 cazuri/1000 paturi, la 1.5/1000 cazuri, utilizand programe clare de urmarire a gradului de curatenie si intervenind imediat.

  2. Verificarea aparatelor si a performantei (exemplu teste Bowie Dick pentru verificarea parametrilor autoclavelor, teste EMU-GRAPH care verifica patrunderea aburului la nivelul instrumentelor).
  3. Teste de identificare a resturilor proteice pe instrumente.
  4. Solutii de dezinfectie cu putere mare de distrugere a germenilor in timp scurt, incepand cu protectia personalului si a dispozitivelor medicale.
  5. Dispozitive automate de curatenie a mainilor la indemana personalului, plasate intocmai pentru a crea reflexul de spalare prin pozitia la nivelul patului, culori vii si bineinteles substante suficiente. Sistemele moderne wireless pot analiza momentul, durata, numarul de decontaminari, realizand analize ale obiceiurilor personalului si consumului de substante.
  6. Sistemele de decontaminare complete pentru incaperi, utilizand impregnarea cu substante care distrug germenii in vopsea, filtre, masti, realizeaza scaderi ale incarcaturii generale in sali de operatie si saloane.
  7. Sisteme ce utilizeaza bombardament cu electroni ce distrug germenii din incintele spitalicesti.
  8. Sisteme de invatare a spalatului eficace pe maini.

In speranta cresterii preocuparii medicilor, a personalului, dar si a managementului Spitalelor si a decidentilor din Sanatate pentru curatenie si dezinfectie (celor care achizitioneaza tehnologii de ultima ora, uitand ca uneori in spitalele din Romania baza activitatii e deficitara) in vederea salvarii vietilor si a timpului oamenilor atacati de germeni multirezistenti in spitale, scriem acest articol.